19 Nisan 2014 Cumartesi

Film Eleştiriyoz: Recep İvedik 4


      Ah ah, gün geçmiyor ki, yine Tiffany'e rahat batmasın! Hani uğraşacak işi yok, böyle enerji patlaması yaşamış kafayı yer iken yeni bir seriye daha başlamak istedim. Sizin için izlediğim filmlerden bazı notlar alacağım ve yorumunu yapacağım. Tesadüf eseri izlediğim, izlediklerimden de hatırladıklarımı bir şekilde size, hani biraz da kültür şoku olsun diye anlatacağım. (Evet Allah beni bildiği gibi yapsın tamam.) Dikkat, bazen spoiler içerebilirim. Aman ha, okurken dikkat edin.

      Diğer Hadsizliklerim:

      Uzun zamandır bu diziyi boş bıraktığımın farkındayım, hatta bu filmi izleyeli de çok oldu, fakat şimdi aklıma geldi bunu yazmak. 


      Nadiren bir sinema filmi bu kadar uzun uzadıya devam eder. Bakalım eyvah eyvah da dördüncüsünü çekecek mi? Şu an şaşırıyorsanız haklısınız, sadece 4'ü değil, 1.ci filmden beri annemle gider izleriz hep. Kadın da kıro yahu :D Resmen izliyor, güldüğü de oluyor. Tövbe tövbe lo. Neyse, böhöhöhöhöhhhyyy!!

      Bu sefer, mahallenin elinde kalan tek arsaya da bina dikip kimseye rahat vermeyecek o şehir canavarlarına karşı mücadelesini izliyoruz Recep'in. Kentsel katliama karşı sosyal bir mesaj verilmeye çalışıldıysa eğer, Şahan'ı tebrik etmek lazım. En çok izlenen, izlenme rekoru kıran(her İvedik filmi, bir öncekinin de üstünde izleyici sayısına sahip oluyor) ve gerçekten halkın en "kültürfobik" insanına kadar inebilmesi bir mucize. İnsanlara birşey anlatmak istiyorsanız onun dilini bilmelisiniz, sadece kendi dilinizi ve pratiğinizi oluşturmak size bir hareketlilik kazandırmaz.

      Acun'a feci göndermelerle dolu filmin 4 te 3'ü bir adada geçiyor zaten, bildiğiniz replikler, bildiğiniz ada çekişmeleri işte. İnsanları dış görünüşe göre yargılayıp rencide etmek gırla giderken(ki kendine bakmıyor ya, insanların güldüğü şey işte bu, ımm ne diyorlar.. METAFOR... İRONİ... vs) Fakat böyle bir karakterdeki (malesef olmazsa olmaz) homofobi ve transfobiyi göstermek istiyorum size;


      Adaya aldığı amcalardan biri ile adadaki herkesle olduğu gibi yanyana yatıyor. Amca da uyku hali, Recep'e -deyim yerindeyse- dayamaya başlıyor. Tabi gece yataktan fırlamalar, bağırışlar vs. Fakat karakterin hayvan olduğunu vurgulaması için böyle bir sahneye hiç gereği yok. Bildiğin YARATIK zaten Recep! Ha bir de, kısa saçlı bir kadın'a "erkek" muamelesi yapması, kadın istemese bile bunu sürdürmesi falan, itici detaylardı. Ama CELAL İLE CEREN filmin kadar düşük imdb'si olmaz korkma :D ahahahaha. Ada öncesi güzel göndermeleri vardı ama günlük sistemin işleyişi ve "para nasıl bulunur?" sorusuna aranan cevaplar gibi... Recep'in günlük olaylara tepkisi vs. onlar yerindeydi, karakterimiz makyajından/doğallığından kaybetse bile kişiliği aynı şekilde duruyordu yerinde.

Hayvan Hakları aktivistleri kızdı mı acaba?
Fakat adam (prodüksiyon da olsa) köpekbalığı dövüyo lan, HAYVAN?! :D

      Haa, adada en dişli rakibi Taylan'ı görür görmez, "ne zaman?" diye bir soru belirmeye başladı ve bütün bir film boyunca beklemeye başladım. Son sahnelere yakın Recep'liğini gösterdi(Taylan, koyayum de yaylan, böhöhöhöhöööyyy). Hah dedim :D Eksik kalmamış. Taylan isimli kişileri rencide ediyor, fakat dediğim gibi, birsürü falsosuna rağmen, hatta belki de bu falsolar için, en çok izlenen sinema filmi olabiliyor Recep İvedik serileri. Sosyolog gözünde "Modernleşme çabası içerisindeki geleneksel bir Türk erkeği" olan karakterimiz, halkın büyük bir kısmının içinden birşeyler taşıyor olacak ki, bu kadar hafızalara kazınıyor(halka hitabeti tam yani). Gördüğü ilgi inanılmaz, filmin ünü yurt çapını da aşmış bu arada, benden demesi.

      RECEBİN KILLARIYIZ HÜLOOOĞĞĞ(kıro işte ıyyy nesini sevcez bunun bee)
Sosyal Medyada Paylaşın:    Facebook Twitter Google+ Stumble Digg
 photo geri_zpsvjjlxydp.png  photo ileri_zpsmnpu8fzu.png

2 yorum:

  1. Şahan Gökbakar hem Recep İvedik 1 de hem de Ceren ile Celal de homofobik tavrını göstermişti. Artık homofobi adamın filmlerinin olmazsa olmazı bir kaşıntısı var ama bilemedim şimdi :P

    YanıtlaSil
  2. kendini balkonda bir kızla yiyişirken "YAKALATMIŞTI" ahahaha :D haklı da olabilirsin bence :) kaşınıyor

    YanıtlaSil